la patum és UNA PUTA MERDA


Aquest cap de setmana els cartells anunciadors de les festes de la Patum, s’han vist modificats amb un adhesiu on hi figurava: “Això no és disseny això és una PUTA MERDA

Segons informació apareguda a la xarxa social, els motius per arribar a dur a terme l'acció, són la mala qualitat dels cartells presentats a selecció popular, així com els exposats al museu comarcal.

La diversificació i generalització de les eines de disseny gràfic per a confeccionar cartells i rere un premi en metàl·lic, a encoratjat a moltes persones per animar-se a participar al concurs que des del patronat de la patum organitza per tal d’escollir el cartell guanyador. No tothom pot conduir un autobús i no tothom sap fer un bon arròs !!

El jurat, totalment respectable però del tot ignorant amb l'àmbit de l’art i el disseny, tal i com s’ha demostrat cada any, fa que una festa que pertany al Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat , quedi orfe i del tot deslluïda. Una festa d’aquesta magnitud i tant apreciada pels berguedans, caldria cuidar-la i mimar-la fins al final, amb una imatge acurada i de qualitat tal i com es mereix i no deixar-la maltractar com es fa actualment.

Únicament es demana una bona dosi de criteris bàsics i que cadascú realitzi correctament la seva tasca. Aprofitar els bons dissenyadors, ja no tant sols de la comarca, sinó també catalans i no ultratjar ni malmetre la dignitat dels qui realment volen guanyar-se la vida a través del disseny.


2 comentaris:

Unknown ha dit...

Pues a mi m'agrada.
Ni soc experta en art ni en disseny ni en res de tot això i probablement no ho seré mai, suposo que no dec tenir la "dosi de criteris bàsics" de la que parleu i tampoc m'importa en absolut no tenir-la, però penso que esta molt bé que qualsevol persona (dissenyadors gràfics inclossos) pogui participar en el concurs de cartells de La Patum.
Em sobte i em sab greu que aquesta crítica vingui de un colectiu com el Moviment puntzero. Creia que volía ser un moviment transgressor, diferent, alternatiu...però es clar...ja tornem a topar amb lo dels criteris bàsics dels que estic tan necessitada.
No tothom sab fer un bon arròs i no tan sols els cuiners professional en saben fer.

Maite

Anònim ha dit...

Doncs jo estic totalment d'acord amb el missatge que transmeten aquestes enganxines.
No crec que es necessiti tenir la "dosi de criteris bàsics" per poder tenir una opinió (negativa o positiva) sobre qualsevol peça artística o de disseny; Al cap i a la fi un bon disseny és aquell que aconsegueix transmetre una idea o un missatge a un públic que, generalment, no posseeix aquesta "dosi", però si que penso que cal tenir uns coneixements bàsics per dur a terme una professió tan complexa com la de dissenyador. És cert que no tan sols els cuiners professionals saben fer arròs, però només els cuiners professionals són aptes per obrir un bon restaurant. Sóc estudiant de disseny gràfic i, quan vaig anar a veure l'exposició de cartells presentats a concurs, em vaig sentir avergonyida i humiliada perquè la majoria d'obres demostraven que l'autor no només no tenia la "dosi de criteris bàsics", sino que no mostrava cap tipus de respecte cap a la meva professió. Així doncs, no crec que desde Moviment puntzero es digui que només els quatre entesos puguin gaudir de l'art o el disseny, sinó tot al contrari, ja que, si una obra és fruit d'un bon professional, el públic disfrutarà i entendrà la peça d'una manera molt més intensa i gratificant del que podria imaginar.