PASTINSKY RENEIX


ESPACIO VISIBLE
C/ TRAFALGAR, 43 - BCN
Fins mitjans maig 2013
PASTINSKY - JOAQUIM DE LLOBET LLAVARI
Mike i Maike, parella de comissaris d’art residents a barcelona, presenten pastinsky, l’obra pictòrica de joaquim de llobet llavari, artista autodidacte català que s’inicià en la pintura a l’edat de 78 anys, 7 anys abans de morir. Un període d’extraordinària productivitat durant el qual neix pastinsky, l’alter ego de llobet llavari i autor d’una obra que sorgeix d’una irrefrenable necessitat expressiva, sense cap pretensió de reconeixement públic.
Produïda en la intimitat de la llar i al marge de l’art institucionalitzat, la seva obra ens endinsa a un univers personal, ple de complicitats i referències a múltiples obsessions personals com la política, la religió i l’art. Mitjançant  un traç impetuós, la utilització de materials industrials i una impacient espontaneïtat, pastinsky crea un llenguatge pictòric que oscil·la entre els límits de la figuració naïf i l’abstracció, entre la literalitat i els codis secrets, construint, d’aquesta manera, una obra estèticament diversa i experimental.
Tot i així, la pintura de pastinsky no només és excepcional per la seva captivadora honestedat i sentit de l’humor.  Resulta excepcional també per la seva autonomia vers les regles de producció i recepció artística contemporànies, condicionades per la teorització i la reproducció digital dels suports. En aquest sentit, es tracta d’una obra verge, que gràcies a haver-se mantingut a l’espai privat fins ara, conserva una intimitat radical, inaudita a l’era d’internet. Aquesta exposició ens convida a introduir-nos a l’univers de pastinsky. Un espai suspès en la realitat, que es situa a mig camí entre el discurs institucional de l’art i l’expressió artística marginal.

+ info aquí.