ENTENS EL NO ¿

la font del balç

casserres prop gironella


fins finals maig 2012


NO A TOT

ramon brichs presenta l’obra facsímil a escala 1: 2

Des de l’empresa de restauració EDPAF, ramon brichs està portant a terme diversos projectes per preservar el patrimoni pictòric i paisatgístic. En aquesta ocasió, es pretén fer un fàcsimil d’una tanca publicitària, i alhora, icona visual, que, en el passat, es trobava situada a la carretera C-55, entre monistrol de montserrat i olesa de montserrat, concretament, instal·lada en una muntanya sobre l’antic balneari de la puda de montserrat.

Darrerament, la tanca presentava un molt mal estat de conservació, tant a nivell pictòric com d’estructura, i diversos actes vandàlics l’havien deteriorada encara més. A principis de l’any 2011, va ser desmantellada.

L’interès d’aquesta tanca no rau en la seva publicitat, sinó, en un grafisme que, posteriorment va ser-hi present al llarg d’uns quants anys, i potser, fins i tot, dècades. “NO A TOT” deia la inscripció sota la signatura “COMANDO BERE BAR”.

Dels autors, dels quals no se’n coneix absolutament res, se’n podria fer un estudi grafològic, tot i que a causa de les condicions en què van pintar la tanca no se’ls podia demanar massa bona lletra.

La dimensió espaial aparentment no la dominaven en excés. I és que, possiblement, en lloc del mot “TOT” hi voldrien haver escrit una altra paraula més llarga que, a l’últim moment, podrien haver canviat. La tanca busca l’impacte instantani, a través de la brevetat del llenguatge i del contrast del blanc sobre negre.

El facsímil s’ha realitzat a escala 1:2 i en un format desmuntable per tal de facilitar el transport de l’obra per a la seva difusió i estudi. S’ha treballat amb fotografies realitzades durant els darrers anys i s’ha volgut mostrar l’aspecte que podria haver tingut la pintura poc temps després d’acabar-se.

ramon brichs (cardona 1976) és un artista realment sorprenent, capaç de mesclar art amb ciència. Treballa sempre amb un punt d’ironia que fa que tots els seus projectes tinguin un punt picant i de crítica social, però sense entrar en el concepte pamfletari i aportant una visió intel·ligent i clara, però amb una intencionada línia marcada entre la realitat i la ficció.