Moritz Neumüller art independent

ies pere fondevila
c/ font de les heres, 4
gironella
dijous 28 d'octubre 2010
hora: 16:oo
conferència a càrrec de moritz neumüller (Linz, Àustria, 1972)
comissari d'art independent.
fotografia i vídeoart avui
Hem arribat, doncs, al punt de la ruptura entre la producció artística i el món de l'art tradicional? Quines són les noves vies de producció, distribució, recepció i decomercialització artística? I, com és possible innovar en un camp on tot s'ha fotografiat, gravat i escrit?
La virtualització de la fotografia, del vídeo i d'altres formats audiovisuals, contribueix a accelerar la convergència dels diferents mitjans. Amb una càmera d'avui, al prémer un botó o un altre, es grava un vídeo o es fa una foto, o al clicar un arxiu en un ordinador s'obre un vídeo, una imatge, un text o un hipertext.
La fotografia té en la seva essència una increïble capacitat d'interactuar amb la realitat,la qual té molt pocs mitjans, llevat d'aquells que deriven de la fotografia mateixa, comel cine i el vídeo.
Molts fotògrafs han canviat profundament la seva forma de treballar.
Ara creen en varis mitjans, utilitzant el vídeo, elements performatius, projeccions i altres suports efímers. Ja no pensen en la foto como a imatge sobre un paper, la importància recau en el procés més que en l'objecte.
El mercat i el món de l'art, per altra banda, segueix treballant amb obres, objectes físics resultants d'un procés. La presentació d'una obra és un ritual propi del mercat del'art, és la materialització d'un procés, la presentació en públic i un ritual d'iniciació cultural.
Neumüller és llicenciat en Història de l'Art i Economia, Doctorat interdisciplinari en nous mitjans a la Universitat de Viena on n'és professor lector. Ha treballat al Departament de Fotografiadel Museum of Modern Art de Nova York, ha coordinat el projecte Mapas Abiertos,sobre fotografia llatinoamericana, ha dirigit Actividades del Festival d'Arts VisualsPHotoEspaña i ha sigut director executiu de LOOP'08, Festival Internacional deVideoart a Barcelona.
foto superior: Moritz Neumüller. Obtinguda amb el seu mòbil, 2010