adéu deseuras adéu

Ha mort als 92 el fotògraf berguedà Josep Deseuras. Durant tot el cap de setmana, ha estat ingressat a l'hospital Sant Bernabé, i aquest matí s'ha certificat la seva defunció. Els funerals es faran demà a les 12 del migdia a la parròquia de Santa Eulàlia, a la plaça de Sant Pere de Berga.
Nascut a La Coma (Solsonès) l'any 1918, Deseuras va desenvolupar la major part de la seva activitat fotogràfica a Berga després de tornar de l’exili, l’any 1948. Va fer de reporter per a l’Ajuntament i, com a tal, va ser testimoni de bona part dels actes públics de la ciutat. Tenia dos grans interessos: els paisatges de muntanya i el reportatge ciutadà. No li agradaven les persones estàtiques, buscava escenes en moviment, seguint les línies de Cartier-Bresson i Francesc Català-Roca.
"Deseuras és un professional amb molta experiència, que va realitzar unes fotografies de reportatge documental, ciutadà, familiar i antropològic que reflecteixen ben bé la seva època i lloc", diu Xavier Pedrals, director de l'Arxiu Comarcal del Berguedà (ACB), i expert en fotografia.
L'obra de Deseuras està dipositada a l'ACB des de fa quatre anys. En aquest temps, s'han inventariat i catalogat 153.000 clixés de fotografies fetes entre els anys 1953 i 2004, tot i que la majoria són d'abans dels anys 80. Les fotografies estan totes digitalitzades.
Com ja us publicàvem al gener, Ràdio Berga en va fer una selecció per al seu calendari del 2010, i també va organitzar amb l'ACB una exposició retrospectiva, que es va poder veure al Pavelló de Suècia i al Casal de la Gent Gran de Berga.