EMPELT DE PLA


CACIS
CALDERS

Fins finals febrer 2014

  
EMPELT / Portaempelt


Podríem parlar de protons, neutrons, cèl·lules, índex, de si demà farà sol o de si ens estimarem tota la vida, de luxúria i animals del bosc, però no, ara toquen les unions:

Empelts, una proposta conjunta de dos artistes consagrats: enric pla al ferro i jordi plana a la fotografia. Llegendes i històries. Processos i tractaments. L’enric i el jordi s’han empeltat de treball i pensament. Espècies de diferents contrades i saó, han intentat, amb l’arrel de la imaginació portada al limit de l’absurd, véncer la naturalesa racional del comportament humà fora de tota coherència.
Projecte d’obres fotogràfiques i escultòriques formant entre si peces úniques i inseparables.

Un treball gran que esperàvem ja !! 

Empeltar és l'operació de fer un empelt o eixert entre dues plantes anomenades bionts. Una és l'empelt, i l'altra, el portaempelt. De vegades, amb plantes del mateix gènere (Prunus) no prospera l'empelt, i sí que ho fa entre espècies diferents.
L’home i la Terra s’empelten.
EMPELT / portaempelt. És el resultat del treball de camp dut a terme per l’escultor enric pla montferrer i el fotògraf jordi plana pey. Llegendes i històries urbanes ens han fet indagar per contrades properes geogràficament i llunyanes en les seves existències.
Indrets descoberts on la fam de matar la gana va provocar la por a descobrir el dimoni.
On amb la fam d’afany per ajudar, fa enriquir al valent, immòbil d’una terra rica i d’horitzons limitats on el conreu s’empelta amb l’home per donar-ne els fruits que el conduirà a l’abundància civilitzada sobre la precària subsistència d’espècies llunyanes que fugen de la misèria i la barbàrie dels humans.
“i l’hi empeltaren entre coll i barres” Recerca en l’espai de la fertilitat els orígens de les andròmines que s’ajustaren entre coll i barres a les espècies no autòctones que tan sols Volien intercanviar el fruit per treball.
"Una pel pare, un altre per la mare….
I li empeltaren les ganes de refer-se amb l’eina de péixer.
Mataren la tradició.
L’ajuda a la fam fruit de bescanvi per fecundar les lluites.
Trets a traïció li empeltaren al confiat rebel més enllà dels límits dels horitzons bèl·lics.
La cigarreta rovellada caigué dels llavis trencats i s’encastà en la fusta del llindar que separava la raó de la bogeria i la por al dimoni cal vença amb l’engany de l’abundància i la inconsciència del desconfiat.
Diuen que a les runes del Gascó s'hi trobaren dues puntes de cigarretes i una forta olor a sofre.


+ info aquí.