nitografies

font del balç

casseres prop gironella


fins el 8 d’abril del 2012

El fotògraf quebequès benoît paillé presenta “Nitografies” a la font del balç (casserres prop gironella)

Les "Nitografies" de Benoît Paillé són una selecció de les fotografies de la seva “Night Series”. En elles, el quebequès Benoît Paillé (Trois Rivières, Québec, 1984) congela instants d'accions artificioses i estrafolàries. Són moments d'escenografies aparentment narratives en les que, tanmateix, no queda clar com ha esdevingut la situació descrita ni com aquesta podria concloure.

Aquestes instantànies, tenen en comú l'estat dels seus protagonistes, sempre personatges joves. Una noia és rescatada de l'interior d'un contenidor per algú que està atrapat en el contenidor del costat; una altra noia apareix estesa, com si hagués mort de forma fulminant en una postura impossible, sobre un monolit d'un parc; en un pati interior, una tercera busca alguna cosa treient el cap per una finestra amb l'ajuda d'una làmpada il·luminada sense cables, i fixa la seva mirada en aquesta llum improbable.

El sentit de l'humor és òbviament una altra de les claus d'aquesta sèrie de fotografies. L'absurd de les situacions dibuixades sembla voler dir-nos quelcom sobre la poca raó de ser de les coses. Com per plasmar un funcionament del món no té cap sentit, i això fa que les mirades dels seus protagonistes es perdin en l'infinit sense poder donar amb un punt de focus, o que s'aturin en elements que no els poden donar respostes. Com si jugant a crear aquestes situacions, Paillé construís castells de sorra que l'allunyen de l'estàndard de vida occidental, la que ell associa al tòpic del "metro, feina, llit, i torna a començar".

I hi ha la nit, que enbolcalla tots aquests moments. Per a Paillé, les hores de foscor suposen un repte a nivell tècnic, com també són un element protagonista que tot ho transforma, creant una aura fantasmagòrica. El fotògraf -un mestre del retoc a qui no li falten imitadors i de qui se n'ha arribat a fer un filtre de Photoshop amb el nom de "paillelaizer"- transforma la manca de llum en singulars moments de color de qualitat pictòrica, i fins i tot escultòrica, que donen al resultat final un volum i una plàstica inesperats.

Amb només 27 anys, Benoît Paillé ja ha mostrat el seu treball a Canadà, Japó, Itàlia, Rússia, Ucraïna i França, i ha impartit workshops a Londres, Torí, Barcelona, Amsterdam i Paris. Amb el seu treball, seleccionat per la directora del departament de fotografia del Los Angeles County Museum of Art, va ser reconegut el 2009 amb el premi “Art Photography Show”, al que aspiraven un total de 16.000 fotògrafs. De les seves altres sèries fotogràfiques, cal destacar la dedicada al col·lectiu neohippie i naturista dels Raimbow Gathering, amb els que ha conviscut, i els hi ha dedicat una amplíssima sèrie de gran valor antropològic. I igual de provocatius, encara que no a simple vista, són els seus retrats d'estranys (Strangers), als que aconsigueix treure de la seva banalitat quotidiana. Fa menys de cinc anys que fa fotos.

"nitografies" està organizada per Portmanteau Productions creada per Iñigo Martínez Möller d'IguapopGallery) en col·laboració amb la periodista i activista cultural Txell Bonet i movimentpuntzero.