deseures calendari 2010 ràdio berga

ràdio berga ha editat el calendari del 2010 amb imatges inèdites de la primera dècada de la segona meitat del segle amb les fotos del berguedà josep deseuras.
en l'àmbit del reportatge, deseuras, va seguir l'obra de cartier-bresson, per les imatges captades al vol. El considera una mica mestre de tots els fotògrafs de la seva època. En una línia molt similar, situa l'obra de francesc català-roca.
deseures inquiet i renovador, no el va influenciar la moda de crear imatges molt contrastades i granulades. Era un altre concepte de la imatge, contava el que veia el fotògraf, no pas la realitat tal com era. Mai no li va agradar la foto d'estudi, ni les persones en actitud estàtica, sempre va preferir la gent al natural, en la seva vida quotidiana o en el curs de les activitats i festes populars.
deseuras va ser a l'exili i de sempre hom l'ha pres per anarquista. Va tornar sembla que cansat de les lluites internes de la CNT i va aprofitar el factor humà, la seva relació antiga amb joan noguera, l'alcalde d'aquells anys. L'exiliat va passar a ser fotògraf oficial de l'ajuntament franquista.