l'entorn de clara niubó

frankfurt berga
passeig de la indústria, 14
berga

fins mitjan octubre 2012


clara niubó (casserres)

L’artista casserrenca exposa per primera vegada aquarel·les provinents d’un estiu, d’un món lluminós i ple de màgia com són cadaqués, portlligat, l’escala i el festival d’arbúcies pop-arb. Aquarel·les que formen part del bloc de viatge de la pintora. Una manera personal de retratar el seu entorn i plasmar els sentiments per recordar-los a posteriori.

La segona part de l’exposició tracta de diversos personatges relacionats amb el món de la nit i de la faràndula. Pallassos amb punts diabòlics i músics bohemis amb colors vius i amb un punt d’irrealitat surrealista.

L’exposició va acompanyada d’un text de l’escriptora igualment casserrenca blanca vidal, que presenta i descriu poèticament a la clara niubó.

«Un clavell vermell esclata a la punta del paraigües d’un lluç amb cua de lloro ajagut damunt la neu rosada»
MIRÓ

«Hi ha una finestra que no divideix, pots veure-la sense ser dins o fora del món que delimita
[...]. Escric una postal transparent des d’un lloc ignorat a un lloc que no sé. Torno al meu jaç. En el meu esperit fosc hi surt un arc iris. He perdut les ferides, ningú les trobarà. Es convertiran en pedres i viuran al peu d’altíssims arbres sense arrels»
JOAN PONÇ

«L’amor és una ortiga que s’ha de collir a cada moment si hom vol fer la migdiada a la seva
ombra»
PICASSO

A la Clara i als pinzells i als colors d’aigua i...

Podria ser un card o una llepassa. Podria ser el vent i podria que no: que ni un desert ni una mà buida ni l’estrall que ve després o d’un sonet o d’una bala. Podria ser fosc, la por més llesta o d’una tarda sols un quart. Podria ser el llibre d’una dona ben nua i d’una dona llegint. Podria ser l’odi. La mort espitjada amb les cuixes d’un home i l’acadèmia espiant amb una espasa a la mà i a l’altra un crit: un llibre malmès de tanta ràbia i beneitura. Podria ser el mal d’una gata parint.
Podria ser un fil i la dansa dels vells amb la memòria. Podries ser tu. Podrien ser els morts cap
a nosaltres, més enllà i fins a la barca. Podria ser un mag amb la màgia perduda expressament.
La guerra d’endins i la pau cap enfora. L’atac d’amor: la rosa encesa. Podria ser un bluf o podria desfer-se. Podria ser un plor a punt d’arribar sense cap llàgrima. Podrien ser els dits i la sintaxi:
un entreforc multiplicant-se. Podria ser un blanc i acollir pedres. Podrien ser pedres que podrien xapar-se o arraïmar-se. Podrien ser llengües mal d’estrènyer i una bèstia perduda i una bèstia mirant-te i una bèstia valenta i llenguatreta. Podria ser allò de ser un estrip, de ser contrària i de ser doi: de ser esburbada. Podria ser així: la pell de brau i el brau dormint i esgarrapant-se i l’altre lluny i afuadís. Podria ser prou. Podríem ser tots fent-ho més ample i més de món, més de pertot. Podríem ser tots soterrant ceptres i corones: un aquelarre horitzontal i un horitzó.
Podria ser terra. Podria ser blanc ja no tan blanc i amb aquarel·la. Podrien ser línies o gargots
esbatussant-se amb no se sap —potser amb la línia que hi ha abans o amb una taca. La marca
solta i l’infinit que ara s’acosta amb la por al nas i amb un dimoni fent senyals de cosa estranya
i nuvolada. Podria ser abstracte i un estel seria estel i una taronja potser astre. Podria ser un plec o aproximar-s’hi. Podria ser un cop determinat: l’aplom de caure i del color d’ara m’invento i d’ara jec, d’ara em disperso i d’ara visc...

Podria ser un verb que tot ho grua: que hi hagi alè, que vingui obert i amb terratrèmol o que
enrampi aquí i enjondre.

O pot ser ja i que tot s’eixampli i que transformi. Rodola, esperit, rodola. I pinta! - Blanca Llum -

+ info aquí.