Nº 61 JOSEP GRIFOLL


toutes les femmes du grifoll  (casserres 1972)

           De cara i d’esquena, des del poble poema, on la llum i el paisatge no s’adiu amb els costums i a la vegada s’emmarca en una essència terrenal.

Esbossos, retalls, textures, talent i una muntanya d’obres incalculable. Amb la nova col·lecció ha tornat als inicis més fotogràfics. Grifoll és a les parets més escrostonades, al mur de la fàbrica, a l’habitació de casa, a l’escala que va cap a la terrassa i a darrere la gasolinera. 

Pintor, poeta visual, virtual i escriptor. A vegades em pregunto si aquest tal grifoll existeix. Jo l’he sentit amb l’ànima i potser l’he vist realment. L’adoració i la incansable recerca en l’art, no arriba encara a la seva fi. Aquesta vegada sota la influència  dels grans mestres de la història de la pintura i escultura com Gustave Klimt, Miquel Àngel Buonarroti, Goya o pintors del Quattrocento italià, i alhora les seves dames establertes com a símbols d’una bellesa, d’un cànon o d’una atractiva educció, han estat recreades amb un altre sentit estètic, un nou món de misteri, ambigüitat i mutacions sota la visió de grifoll. Collages metamorfosats, cares andrògines que insinuen un bell aire del que havien sigut en l’esplendor remota, mutacions de genitals aberrants, carnaval grotesc i ulls de dones que ja no són aquelles dones.
(Text: Maria Ballús)