kap d'andreu damenson

El dibuixant berguedà Jaume Capdevila, Kap, en col•laboració amb Lluís Solà Dachs, especialista sobre la premsa a Catalunya, publica el llibre biogràfic i d’anàlisi de l’obra pictòrica del català Andreu Dameson, que va néixer a la Garriga el 1897 i va morir a Buenos Aires, a l’Argentina, el 1968.

L’objectiu dels autors del llibre anomenat "Andreu Dameson, geni de la caricatura" és reivindicar la importància d’aquest important dibuixant de l’època de la República que va ser un artista modern i avançat al seu temps.

Al llibre, Solà descriu la història i importància del treball de Dameson a la premsa catalana durant la primera meitat del segle XX i a les publicacions internacional durant els anys 30, on va ser un dels personatges més avantguardistes. Per la seva part Jaume Capdevila analitza el canvi de tendència que va marcar en el món de les caricatures de l’època, amb degradats i línies més simples.

Un exemple d’això és el dibuix de la portada del llibre que és una caricatura del president Macià, de qui Dameson era amic i que va merèixer diversos premis internacionals.

Segons Capdevila, el llibre inclou moltes il•lustracions d’Andreu Dameson amb l’objectiu d’explicar la seva obra a través dels treballs que va fer tant a publicacions internacionals com catalanes. El llibre, que es va presentar fa uns dies a Barcelona, ja s’ha distribuït a la majoria de llibreries de Catalunya i també a Berga. ‘Andreu Dameson, geni de la caricatura’ és editat per l’editorial Duxlem i la fundació Josep Irla i prologat per l’exconseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras.

informació extreta de www.dbergueda.cat