del revés, de fíguls a martín - la lluna

exposició
lloc: bar la lluna (passeig de la indústria, 4 - Berga)
fins: finals juliol


d’eduard fíguls a ferran martín (manresa)
Sense manipular però cercant la realitat amb els ulls molt oberts. Sense denunciar en veu alta però creant espais per a la reflexió. Sense reivindicar res però deixant-ho entendre tot.
En aquesta ocasió, l’exposició es vesteix de luxe amb el doble treball d’eduard fíguls (fotografies) i ferran martín (textos), són els autors del contingut dels quatre mil exemplars d'una revista que es va repartir pel barri antic de manresa i en d'altres punts de la ciutat amb la voluntat de generar diàleg. Una publicació que va comptar amb el suport de l'ajuntament, tot i ser el principal destinatari de les acusacions implícites en el treball.
El projecte es centre en el nucli històric de la capital del bages, però que a la vegada, pot ser reflexa d’altres ciutats i pobles tant del bages com del berguedà, els quals el barri vell pateix una profunda transformació i degradació que va motivar el treball de fíguls i martín, una obra conjunta que es pot contemplar en fotografies de gran format i amb la revista.
Segons fíguls, hi ha una visió artística i un sentit crític dels canvis del barri, alhora que adverteix que volen anar més enllà de la reivindicació: la intenció és crear llenguatge més enllà d'allò que s'està fent, de si és molest o agrada a la gent. El cercle es tancà al repartir la revista pel propi barri, per tal de dotar el seu treball de significat.
Tot i la voluntat dels artistes de cedir a l'espectador la continuació del discurs que proposen, és innegable que les fotografies i els textos de la publicació contenen una alta càrrega de denúncia d'una realitat que està transformant profundament el barri antic de manresa. El visionat dels continguts difícilment provoca indiferència. No en va, fíguls reconeix que es va anar reforçant una idea prèvia que teníem nosaltres del que està passant. La revista es pot obtenir gratuïtament al mateix lloc expositiu.
Possiblement eduard fíguls és un dels artistes amb més compromís de la comarca del bages. les seves obres sempre estan envoltades d'una mena d'atmosfera que fa no se què que sigui especial i sempre molt i molt interessant. fíguls no presenta material si és que no té molt clar el que vol dir i expressar, i una vegada ho fa, s’endinsa sense escrúpols fins al final. Estem davant, d’un artista per seguir/perseguir.