III Jornada Electrònica 2011


GRÀCIES // GRACIAS // THANKS


                                (Regis al konvent de Cal Rosal -berguedà- bcn)

 III Edició de la Jornada d’electrònica del Berguedà (RESUM FINAL PREMSA)

Tanquem la tercera edició de la Jornada d’electrònica amb una valoració sintètica i molt positiva: diversificació, gran afluència de públic i alt nivell artístic.

Les jornades van començar divendres per mà dels membres d’Institut Fàtima. A primera hora, en un format a mig camí entre el showcase i la masterclass, ens van ensenyar els seus particulars instruments i la seva personal manera de fer-los sonar. L’atractiu va ser, sens dubte, veure l’evolució del famós reactable en forma de pilota de futbol: un gol un pito! Més entrada la nit, a La Font del Balç, els d’IF van oferir un directe multidisciplinari i ple de sentit de l’humor molt alemany, per fer moure l’esquelet –electrònicament- a ritme de soul, pop, i fins i tot cúmbia.

Dissabte a la tarda va ser la quitxalla la qui es van posar en solfa amb el taller musical “Guillamino a la classe de les Girafes”. Més tard, a l’església antiga de Gironella, sessió de sonoritats experimentals amb els locals No Parfum i el madrileny Irazu Dj. Finalment, la cirereta del pastís la va posar Regis, un artista de renom internacional en el món del techno, amb una doble sessió al Konvent Club, que es va veure acompanyada de les actuacions del local Samuel M i el conegut Svreca.

GIRONELLA - CAL ROSAL - CASSERRES
7 i 8 d'octubre 2011


INFORMACIÓ

DIVENDRES 7 D'OCTUBRE 2011


LA FONT DEL BALÇ - Casserres prop Gironella -
19:30 h -- (Taller/Showcase) /// 00:00 h -- (Concert/ Live)

INSTITUT FÀTIMA (Barcelona)
Institut For Advanced Technologies In Music and Arts, és el projecte dels barcelonins alemanys Paul Rose i Carsten Galle, i últimament amb Martí Sanchez.  Tots tres canten, copien i comuniquen música electrònica amb un toc molt peculiar , interdisciplinari i experimental. Pioners del “ball fiducial” obren les portes a altres disciplines com la moda, el cinema, l’arquitectura o l’exploració espacial.
Dalt de l’escenari s’hi poden utilitzar, pilotes, perruques, guitarres, comandaments de la Wii, càmeres de vídeo, ... i el públic es converteix amb conills d’índia dels seus experiments i bogeries.

(Taller/Showcase)
INSTITUT FÀTIMA SHOWCASE Realitzaran una classe magistral sobre com utilitzar l´Ableton per fer música electrònica en directe, aplicacions al circuit bending, aplicacions de la Wii per fer música electrònica i efectes, aprendre a fer un streaming musical i penjar-ho a la xarxa i moltes sorpreses més.





DISSABTE 8 D'OCTUBRE 2011

  
ESGLÉSIA VELLA - Gironella -
17:30 h -- GUILLAMINO (BARCELONA) // TALLER ELECTRÒNICA INFANTIL ///     
   
GILLAMINO (Barcelona) – Públic de 3 a 7 anys – PROGRAMA CULTURITZA’T
“Guillamino és realment algú a qui cal vigilar”, escrigué Gilles Peterson arran del llançament japonès del músic barceloní. “Ho té tot: soul, beats, veu, idees...”. El maridatge entre electrònica, música negra i sons arreplegats d'arreu del món fan de Guillamino, un dels músics més sorprenents i imprevisibles de l’escena barcelonina. És també un rodamón de la música, capaç d’implicar-se en els projectes més heterodoxos: perversions sardanístiques, hip-hop de joguina i del de veritat, cançó transoceànica, bandes sonores histriòniques... En resum: Electrònica d’autor. Beats escrits a mà. Ara ho demostra de nou amb l'EP Whip gymnastix. Un dels músics més inclassificables i inquiets del país, amb un espectacle que es va presentar en la darrera edició del festival sónar kids.    Per aquesta ocasió Guillamino oferirà “Guillamino a la classe de les girafes”  un taller perquè els nens descobreixin com crear música electrònica en temps real. Sempre a un volum adequat per les seves orelles, els infants poden descobrir com crear beats, loops, ritmes i sons sintetitzats, interactuant ells mateixos amb les màquines i instruments que els proposa Guillamino. 
 http://www.guillamino.com/      http://www.myspace.com/guillaminoo





ESGLÉSIA VELLA - Gironella -
18:30 h –  NO PARFUM (GIRONELLA) // LIVE EXPERIMENTAL ///

NO PARFUM (Gironella/Berga)
Nova ocasió per veure al duet berguedà amb un projecte produït a les nostres comarques i que s’ha portat a festivals com l’Estrany de Banyoles, (((gargall))) de Manresa i a la galeria Eat Meat de Barcelona.
NO PARFUM presenta un directe enfocat a l’experimentació sonora, creant  textures molt properes al Dark ambient, amb sintes celestials i baixos aterradors. Una combinació entre el món analògic i el digital, amb un assortit de guitarres, sintetitzadors i laptops.
Amb una dosis exagerada de greus i unes melodies d’ultratomba, en general es mostren depressors. Posant sobre la taula una confusió mental entre realitat i ficció, normalment acompanyats d’un fort contingut visual on transcorren imatges durant tot el directe que amb la seva mescla musical et porten a un altre esfera i fan plantejar l’existència d’un mateix.
http://www.myspace.com/noparfum //





ESGLÉSIA VELLA - Gironella -
19:15 h – IRAZU (MADRID) // ELECTRÒNICA ///


IRAZU (Madrid) -Lumen et Umbra-
El prematur dj Irazu és resident de les festes madrilenyes Lumen et Umbra juntament amb el dj Svreca.
Entre les seves influències es troben artistes com Oscar Mulero, Dave Clarke, Angel Molina, Svreca y Groof, encara que el seu mètode prové de la mescla influïda per gent com Rob Hall o Surgeon, tractant d utilitzar totes les possibilitats que el sistema digital li permet, barreges ràpides i tocant molts estils i elements.




KONVENT – Cal Rosal   – A PARTIR DE LES 00:00 h.
REGIS (Downwards / Sandwell Distict)  // ELECTRÒNICA ///
Karl O’Connor és conegut com a Regis al circuit de techno internacional. Les seves influències musicals provenen dels pioners britànics que van començar a treballar amb l’electrònica des d’una actitud punk: Throbbing Gristle, Robert Rental, Cabaret Voltaire, Fad Gadget y Wire.
A finals de l’any 1993 desembarca amb la seva aventura musical més gran juntament amb els productors de l’escena de Birmingham com Peter Sutton: Downwards Record veu la llum amb una primera referència a mitges entre O’Connor y Sutton i amb els posteriors treballs d’un altre dels grans, Surgeon. El so Downwards comença fer-se un nom a Europa gràcies a les atmosferes fosques i profundes que recullen el cantó més fosc del techno de Detroit.
El 2004 es centra a la producció de nou material juntament amb Surgeon com a British Murder Boys en la que és l’última esperança del techno made in Downwards després de gravar amb segells com Counterbalance o el propi Downwards -Don't give way to fearLearn your lesson...-
Després de tot aquest llegat, O’Connor ha protagonitzat juntament amb David Summer (Function) un nou projecte anomentat Sandwell District que des del 2009 s’ha traduït com una finestra d’aire fresc pel món del techno, on ha sabut trobar el bo i millor de cada casa, per ajuntar-ho tot en una sola marca, esdevenint un projecte modern però amb l’adn del techno més pur.
Regis ha participat i punxat en els festivals i clubs referents del món, com Rex Club de Paris, Berghain, Tresor i Maria de Berlin, Womb Club de Tokio i el Sonar de Barcelona, per citar-ne alguns.     http://downwards.tumbir.com  



KONVENT – Cal Rosal -
SVRECA (Semantica)  // ELECTRÒNICA ///
Semantica Records és la nineta dels ulls d'Enrique Mena, un activista madrileny que ha convertit el seu projecte personal en un segell de qualitat dins l’electrònica avançada i la IDM. A més d’editar, Mena també troba temps per protagonitzar sessions de DJ no menys exquisides sota el nom de Svreca. Aquest jove dj és capaç de combinar l'electrònica més freda i sofisticada amb el techno més abstracte i complex, arribant fins hi tot a la experimentació sonora amb textures i ritmes poc habituals a la pista de ball. Svreca basa els seus sets en una selecció musical absolutament atípica, intentant trobar sempre el discurs musical més elegant, i intentant a cada moment, rebre una reacció diferent per part del públic, sense deixar de banda la pista.    www.semanticarecords.com




KONVENT – Cal Rosal  
SAMUEL M. (La Comunidäd)  // ELECTRÒNICA ///
Berlín i Detroit són les ciutats que defineixen millor aquest jove dj de La comunidäd. Amb un mercat caràcter Europeu, Samuel M. es caracteritza per elaborar uns sets elegants i amb un alt nivel de precisió, fugint dels canvis bruscos i donant més protagonisme a una constant més lineal. Actualment ha introduït en les seves sessions molt material de noves influències techno, que s’està produint en els últims anys de gent com Scuba, Instra:mental o el ja més conegut Shed.


LES JORNADES:

Organitza: La Comunidäd, movimentpuntzero, Setge Cultural, l’Associació Cultural de la Font del Balç i ajuntament de Gironella.
La tercera edició de la Jornada Electrònica ve marcada per un cartell sense precedents musicals a les nostres comarques, amb una aposta per la qualitat i a la vegada, ampliant el contingut i oferint nous projectes dirigits al món de l’electrònica, visuals i experimentació. Durant aquestes dos dies es podran veure diferents actuacions i activitats amb un objectiu molt clar: formar, apropar i dinamitzar la cultura de l’art multimèdia i música electrònica a la Catalunya Central.
Amb un cartell carregat de plats forts i  ampliant les ubicacions, com seran la Font del Balç, l’església Vella de Gironella i acabant pel ja mític espai del konvent de Cal Rosal, la Jornada la inaugurarà divendres el grup barceloní Institut Fàtima amb un taller-showcase en què aportarà una primera base teòrica i per continuar amb una demostració desorbitant d’imatges i so. 
Pel què fa a dissabte, arriba carregat i amb propostes obertes a tots els públics, des del taller de música electrònica dirigit a públic infantil a càrrec del conegut i peculiar músic Guillamino, seguint cap al públic  més encuriosit i fins al més selecte, amb les actuacions dels berguedans No Parfum i Samuel M., els dj’s madrilenys Irazu i Svreca, i la primícia i referent mundial: el dj/productor REGIS.


ELS ESPAIS:

- LA FONT DEL BALÇ (Casserres prop Gironella)
        Punt neuràlgic de la cultura al berguedà on hi conflueixen tots els estaments més lúdics i variats.

- ESGLÉSIA VELLA (Gironella)
      L'excavació arqueològica i la restauració de l'església romànica de Gironella l'any 1985 han permès la consolidació d'aquest espai com a centre cultural, conservant la part històrica i realitzant actuacions d'arquitectura moderna que combinen amb l'ús cultural a què s'ha destinat. Un espai característic que l’organització ha cregut molt adequat per portar-hi ha terme les activitats de dissabte tarda.

- KONVENT (Cal Rosal)
A l’espai tan especial com és el konvent de Cal Rosal, i amb un aforament molt limitat, s’hi durà a terme les propostes nocturnes de les jornades electròniques, amb la participació de dj’s de primera línia. 
El konvent, el qual va veure néixer les jornades sota el nom de konvent Club (2010),  es convertirà en l’epicentre de l’electrònica.

L'edifici del segle XIX s’inclou dins les construccions fundades pels germans Antoni, Ramon i Agustí Rosal i Cortina. El Convent després de més de cent anys, deixa les seves funcions religioses i passa a ser habitat per joves de la població.
Des de fa vint anys, s'ha utilitzat per tirar endavant centenars d’activitats projectes culturals i multidisciplinars .